AWS Interview Questions

aws interview questions

When you are having knowledge on AWS then why to worry about cracking the interview. The following information will give you the strength to face the AWS Interview Questions and also answer them easily. Go through the information and crack the interview. Do not worry about facing the question with the information provided below.

About AWS

The term AWS has been derived from Amazon Web Service. Basically, this service accumulates most of the remote computing services. The main motto of this service is to broadly adopted cloud platform. It is globally accessible and also compatible with every software. AWS is found to be a comprehensive representative or most of the services which are running low margin. AWS comes with the power to support their infrastructure, reduce the cost of continuing the process and also helps to make it more agile. Overall AWS works as a rescuer of software and applications from getting drowned in the pressure of expense and also the pressure of organising. It is one of the leading cloud platforms in the entire globe.

Best AWS Interview Questions of 2020

Q1) What is Amazon Web Services?

Ans: AWS stands for Amazon Web Services, which is a cloud computing platform. It is designed in such a way to provide cloud services in the form of small building blocks, and these blocks help create and deploy various types of applications in the cloud. These sequence of small blocks are integrated together to deliver the services in a highly scalable manner.

Q2) Explain what S3 is all about?

Ans: S3 is abbreviated as simple storage service. It is used for storing and retrieving data at any time and anywhere on the web. S3 makes web-scale computing easier for developers. The payment mode of S3 available on a pay as you go basis. 

Q3)What is the purpose of PYTHONPATH environment variable?

PYTHONPATH - It has a role similar to PATH. This variable tells the Python interpreter where to locate the module files imported into a program. It should include the Python source library directory and the directories containing Python source code. PYTHONPATH is sometimes preset by the Python installer.

Q4) What are the main components of AWS?

Ans: The key components of AWS are:  

  • Simple Email service: It allows you to send the send emails with the help of using regular SMTP or by using a restful API call   
  • Route 53: it’s a DNS web service.
  • Simple Storage Device S3: It is a widely used storage device service in AWS Identity and Access management 
  • Elastic compute cloud( EC2): it acts as an on-demand computing resource for hosting applications. EC2 is very helpful in time of uncertain workloads. 
  • Elastic Block Store: it allows you to store constant volumes of data which is integrated with EC2, which will enable you to data persist. 
  • Cloud watch: it allows you to watch the critical areas of the AWS with which you can even set a reminder for troubleshooting.

Q5) What is AMI:

 Ans: It stands for Amazon Machine Image. The AMI contains essential information required to launch an instance, and it is a copy of AMI running in the cloud.  You can download as many examples as possible from multiple AIM’s. 

Q6) Explain the relationship between an instance and AMI is? 

Ans: Using a single AIM, you can download as many instances as you can.  An instance type is used to define the hardware of the host computer for your situation. Each instance is unique and provides the facilities in computational and storage capabilities. Once you install an instance, it looks similar to a traditional host with which we can interact in the same way we do with a computer.  

Q7) What are the things that are included in the AIM? 

Ans: An AIM consists of the things which are mentioned below

  • A template for the instance 
  • Launch permissions 
  • A block mapping which decides the volume to be attached when it gets launched.

Q8)What is the procedure to send a request to Amazon S3?

Ans: S3 in Amazon is a RESt service, and you can send requests by using the AWS SDK or REST API wrapper libraries. 

What is namespace in Python?

A namespace is a naming system used to make sure that names are unique to avoid naming conflicts

Q9) What are the key pairs?

Ans: Key pairs act as a guard to make your login process secured into instances/virtual machines. To login to the devices, we use both keys, which are a public key and private key.

Q10) What are the pricing models available for EC2 instances? 

Ans: An AIM consists of the things which are mentioned below

  • A template for the instance 
  • Launch permissions 
  • A block mapping which decides the volume to be attached when it gets launched.

Q11) Explain the types of instances available? 

Ans: Below stated are the available instances:

  • General purpose
  • Storage optimized
  • Accelerated computing
  • Computer-optimized
  • Memory-optimized

Q12)  Will it be possible to scale the instances in AWS? If yes, how?  

Ans:Yes! It is possible in AWS to stop the instances. To do so, we need to stop the server and then make the change instance type and then start the server.

Q13) Explain about DynamoDB?

Ans:If you want to have a faster and flexible NoSQL database, then the right thing available is DynamoDB, which is a flexible and efficient database model available in Amazon web services.

Q14) Explain the process to secure the data for carrying in the cloud?

Ans:One thing that must be taken into consideration is that no one should size the data while it is moving from one point to another. The other thing to consider is there should not be any kind of leakages with the security key form the multiple storerooms in the cloud. Dividing the information into different types and by encrypting it into the valid methods could help you in securing the data in the cloud.

Q15) What are the layers available in cloud computing?

Ans:Below listed are the various layers of cloud computing

  • SaaS:Software as a Service
  • PaaS:Platform as a Service
  • IaaS:Infrastructure as a Service

Q16) Explain the layers of Cloud architecture?

Ans:We have five different types of layers available, which are

  • SC- Storage controller
  • CC- cluster controller
  • NC- Node controller
  • Walrus
  • CLC- cloud controller

Q17) What are the reserved instances?

Ans:It is nothing but a reservation of resources for one or three years and utilized whenever you need. The reservation comes on a subscription basis available for a term of 1 year and three years. The hourly rate goes down as the usage increases. Purchasing reservation not just associated with the reservation of resources but also it comes with the capacity that is required for a particular zone.

Q18) What is meant by cloud watch?

Ans:Cloud watching is a monitoring tool in Amazon Web Services with which you can monitor different resources of your organization. You can have a look at various things like health, applications, network, etc.

Q19) How many types of cloud watches do we have?

Ans:We have two types in cloud watch, which are essential monitoring as well as detailed monitoring. The necessary tracking will come to you at free of cost, but when it comes to detailed control, you need to pay for it.

Q20) Explain the cloud watch metrics that are meant for EC2 instances?

Ans:The available metrics for EC2 instances are Diskreads, CPU utilization, network packetsOut, CPUCreditUsage, Disk writes, networkpacketsIn, networkOut, CPUCreditBalance.

Q21) What would be the minimum and maximum size of the individual objects that you can store in S3?

Ans:The minimum size of the object that you can store in S3 is 0 bite, and the maximum size of an individual object that you can save is 5TB.

Q22) What is the default storage class in S3?

Ans: The default storage class in S3 in Standard frequently accessed.

Q23) What is glacier?

Ans: Glacier is the back up or archival tool that you use to back up your data in S3.

Q24) How can you secure the access to your S3 bucket?

Ans: There are two ways that you can control the access to your S3 buckets,

  • ACL – Access Control List
  • Bucket polices

Q25) How can you encrypt data in S3?

Ans: You can encrypt the data by using the below methods,

  • Server Side Encryption – S3 (AES 256 encryption)
  • Server Side Encryption – KMS (Key management Service)
  • Server Side Encryption – C (Client Side)

Q26) What are the parameters for S3 pricing?

Ans: The pricing model for S3 is as below,

  • Storage used
  • Number of requests you make
  • Storage management
  • Data transfer
  • Transfer acceleration

Q27) What is the pre-requisite to work with Cross region replication in S3?

Ans: You need to enable versioning on both source bucket and destination to work with cross region replication. Also both the source and destination bucket should be in different region.

Q28) What are roles?

Ans: Roles are used to provide permissions to entities that you trust within your AWS account. Roles are users in another account. Roles are similar to users but with roles you do not need to create any username and password to work with the resources.

Q29) What are policies and what are the types of policies?

Ans: Policies are permissions that you can attach to the users that you create. These policies will contain that access that you have provided to the users that you have created. There are 2 types of policies.

  • Managed policies
  • Inline policies

Q30) What is cloudfront?

Ans: Cloudfront is an AWS web service that provided businesses and application developers an easy and efficient way to distribute their content with low latency and high data transfer speeds. Cloudfront is content delivery network of AWS.

Q31) What are edge locations?

Ans: Edge location is the place where the contents will be cached. When a user tries to access some content, the content will be searched in the edge location. If it is not available then the content will be made available from the origin location and a copy will be stored in the edge location.

Q32) What is the maximum individual archive that you can store in glacier?

Ans: You can store a maximum individual archive of upto 40 TB.

Q33) What is VPC?

Ans: VPC stands for Virtual Private Cloud. VPC allows you to easily customize your networking configuration. VPC is a network that is logically isolated from other network in the cloud. It allows you to have your own IP address range, subnets, internet gateways, NAT gateways and security groups.

Q34) What is VPC peering connection?

Ans: VPC peering connection allows you to connect 1 VPC with another VPC. Instances in these VPC behave as if they are in the same network.

Q35) What are NAT gateways?

Ans: NAT stands for Network Address Translation. NAT gateways enables instances in a private subnet to connect to the internet but prevent the internet from initiating a connection with those instances.

Q36) How can you control the security to your VPC?

Ans: You can use security groups and NACL (Network Access Control List) to control the security to your VPC.

Q37) What are the different types of storage gateway?

Ans: Following are the types of storage gateway.

  • File gateway
  • Volume gateway
  • Tape gateway

Q38) How can you control the security to your VPC?

Ans: You can use security groups and NACL (Network Access Control List) to control the security to your VPC.

Q39) What is a snowball?

Ans: Snowball is a data transport solution that used source appliances to transfer large amounts of data into and out of AWS. Using snowball, you can move huge amount of data from one place to another which reduces your network costs, long transfer times and also provides better security.

Q40) What are the database types in RDS?

Ans: Following are the types of databases in RDS

    Aurora
  • Oracle
  • MYSQL server
  • Postgresql
  • ariaDB
  • SQL server

Q41) What is a redshift?

Ans: Amazon redshift is a data warehouse product. It is a fast and powerful, fully managed, petabyte scale data warehouse service in the cloud.

Q42) What is SNS?

Ans: SNS stands for Simple Notification Service. SNS is a web service that makes it easy to notifications from the cloud. You can set up SNS to receive email notification or message notification.

Q43) What are the types of routing polices in route53?

Ans: Following are the types of routing policies in route53.

  • Simple routing
  • Latency routing
  • Failover routing
  • Geolocation routing
  • Weighted routing
  • Multivalue answer

Q44) What is the maximum size of messages in SQS?

Ans: The maximum size of messages in SQS is 256 KB.

Q45) What are the types of queues in SQS?

Ans: There are 2 types of queues in SQS.

  • Standard queue
  • FIFO (First In First Out)

Q46) What is multi-AZ RDS?

Ans: Multi-AZ (Availability Zone) RDS allows you to have a replica of your production database in another availability zone. Multi-AZ (Availability Zone) database is used for disaster recovery. You will have an exact copy of your database. So when your primary database goes down, your application will automatically failover to the standby database.

Career scopes and salary scale

The AWS field provides a number of positions and obviously numerous jobs. You can be an AWS cloud architect, SysOps administrator, cloud developer, cloud sales& purchase manager and much more. Having knowledge and certification on AWS will bring you a good number of job opportunities who are offering handsome salaries. The salary ranges from 82,000 dollars to 140,000 dollars in a year. The salary package and the securities depend on your designation. For the IT job seekers having knowledge of AWS is a great benefit.

Conclusion

AWS is considered to be one of the friendly cloud platforms in the clone. It is in partnership with many business and software. The multifunctional behaviour makes it unique and greatly useful. It is a one-stop solution for all applications and software to stay organised and run the business with never seen tools.

Intellinuts Terms : A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z